Ana sayfa > Platform > Sıkça Sorulan Sorular
   
 

Sıkça Sorulan Sorular

1. Kaldıraçlı Foreks Piyasalarına işlem yapmak için ne yapmam gerekir?

Kaldıraçlı Foreks Piyasalarında işlem yapmak için demo hesap açılış formu doldurarak hesap açılmasını talep edebilirsiniz. Demo hesabında en az 6 iş günü ve 50 işlem gerçekleştirdikten sonra sözleşmelerimizi imzalayarak hesap açabilirsiniz. Hesap açılışından sonra aktaracağınız bakiye ile işlemlerinize başlayabilirsiniz.

11/07/2013 tarihli ve 28704 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanan Sermaye Piyasası Kurulu’nun Yatırım Hizmetleri ve Faaliyetleri ile Yan Hizmetlere İlişkin Esaslar Hakkında Tebliğ’in III-37.1’in 27’nci maddesinde yapılan değişiklik ile kaldıraçlı işlem gerçekleştirebilmek için yeni açılan hesaplarda başlangıç teminat tutarı olarak asgari 50.000 TL veya muadili döviz tutarı olacaktır

2. Ortak hesap açılışı mümkün müdür?

Evet, ortak hesap açılması mümkündür.

 

3. Kaldıraçlı Foreks piyasalarında hangi ürünlerde işlem yapabilirim?

Kaldıraçlı Foreks piyasalarında döviz ve kıymetli madenler alınıp satılabilir. USD, EUR, GBP, AUD, CAD, CHF, JPY gibi major para birimlerinin yanı sıra, ZAR, TRY, PLN, HUF gibi minör ve MXN gibi exotic para birimlerinde işlem yapabilir. Ayrıca belirtilen ürünlerde kısa pozisyon da alabilirsiniz. FXBox MetaTrader 5 üzerinden işlem yapabileceğiniz para birimlerini müşteri temsilcinizden öğrenebilirsiniz.

 

4. Kaldıraçlı Foreks piyasasında işlem yapma saatleri nedir? Canlı fiyat takibi yapılabilir mi?

Kaldıraçlı Foreks piyasasında beş gün 24 saat boyunca işlem yapabilir ve platformlar üzerinden canlı fiyat takibi yapabilirsiniz.

 

5. Kaldıraçlı Foreks piyasasında internet üzerinden işlem yapabiliyor muyum?

Kaldıraçlı Foreks piyasasında internet üzerinden işlem yapabilir. Açık bir işlem hesabı sayesinde internete bağlandığınız her yerden piyasayı takip edebilir ve işlemlerinizi gerçekleştirebilirsiniz.

 

6. En çok işlem gören döviz kurları ve emtialar hangileridir?

USD, EUR, GBP, AUD, CAD, CHF, JPY, TRY en çok işlem gören döviz kurlarıdır. MetaTrader 5 üzerinden bir adet döviz kontratı işlemi yaptığınızda ilgili para birimde 100.000 birim işlem yaparsınız. Emtialarda ise altın ve gümüş yoğun işlem hacmine sahip kontratlardır. MetaTrader 5 üzerinden bir adet kontrat ile 100 ons altın, 5000 ons gümüş pozisyonu almış olursunuz.

 

7. Kaldıraç oranı ne demektir?

Kaldıraçlı Foreks işlemi yaptığınızda pozisyon almak için hesabınızdaki teminat miktarının belirli katlarına kadar işlem yapabilirsiniz; bu da size büyük miktarlarda işlem yapma olanağı sağlar. Buna kaldıraç etkisi denir. Döviz kurlarının kaldıraç oranları farklı olabilir. Kaldıraç oranlarını müşteri temsilcinizden öğrenebilirsiniz.

 

8. Marjin nedir? Nasıl hesaplanır?

Marjin, Kaldıraçlı Foreks pozisyonu açmak için kullandığınız tutardır. Mevcut pozisyonlarınız haricinde yeni bir pozisyon açmak için kullanabileceğiniz tutarı ise Serbest Marjın seviyenizi takip ederek gözlemleyebilirsiniz. Marjin seviyesi, hesabınızda bulunan nakit tutardan kar/zarar durumunuzun çıkarılıp ya da eklenerek bulunan tutarın, marjine bölünüp 100 ile çarpılması ile bulunan % miktardır.

 

9. Taşıma Maliyeti/Kazancı (Swap) nedir?

Alım satım işlemlerinde pozisyon alınan para birimlerine uygulanan faiz oranları neticesinde yatırımcının faiz geliri elde ettiği ya da faiz giderine katlandığı tutardır.

 

10. Kaldıraçlı Foreks İşlemlerinde valör tarihi nedir?

Valör tarihi yapılan işlemin takas veya uzlaşma tarihidir. Foreks piyasasında valör tarihi genelde t+2’dir (işlem gününden itibaren iki iş günü). Sadece USDCAD ve USDTRY’de valör tarihi t+1’dir.

 

11. Kaldıraçlı Foreks işlemlerinde bırakabileceğim emir türleri nelerdir?

Kaldıraçlı Foreks işlemlerinde bırakabileceğiniz emir türleri aşağıdaki gibidir;

  • Piyasa Emri (Market Order): Aktif piyasa fiyatından almak ya da satmak için verilen emirdir.
  • Limit (Bekleyen) Emir (Limit Order): Aktif fiyat seviyesi dışında belli bir fiyat seviyesinden almak ya da satmak için girilen alış ya da satış emridir.
  • Zarar Kes Emri (Stop Loss): Zararı belli bir seviyede tutmak için, açılan pozisyondan daha da fazla zarar edilmemesi için açık pozisyonu kapatmak için verilen emirdir.
  • Kar Alış Emri (Take Profit): Kar Alış Emri, piyasanın açık pozisyonlar lehine hareket ettği zaman ilgili pozisyondan karı realize etmek için girilen emirlerdir.
  • Buy Limit: Piyasa fiyatından daha alt seviyede alım yapabilmek için girilen emirdir.
  • Sell Limit: Piyasa fiyatından daha üst seviyede satım yapabilmek için girilen emirdir.
  • Buy Stop: Piyasa belirli fiyata yükseldikten sonra daha da fazla yükseleceği öngörüldüğü zaman seçilir. Piyasa fiyatından daha üst seviyeden alım yapabilmek için girilen şartlı emir türüdür.
  • Sell Stop: Piyasa belirli bir fiyata düştükten sonra daha da fazla düşeceği öngörüldüğü zaman seçilir. Piyasa fiyatından daha alt seviyede satım yapabilmek için girilen şartlı emir türüdür

 

12. Trailing stop (takip eden) nedir?

Trailing Stop, Foreks piyasalarında piyasa fiyatı yatırımcının açılış maliyetine doğru gittikçe kendini otomatik olarak ayarlayan bir zarar durdurma emridir. Örneğin alış yönünde pozisyonu olan bir yatırımcının, fiyatların yükselmesi durumunda stop out (zarar kes) noktası otomatik olarak yükseltilir, böylece yatırımcının daha fazla kar etme imkanı sağlanır. Eğer fiyatlar aniden düşerse otomatik zarar durdurma imkanı sayesinde yatırımcı ani fiyat hareketinden korunmuş olur.

 

13. Kaldıraçlı Foreks piyasasına gönderilen emirler iptal edilebilir mi?

Henüz gerçekleşmemiş olan (bekleyen) emirlerinizi iptal edebilirsiniz. Bekleyen emri, yani gerçekleşmemiş emrinizi iptal etmenin bir cezası yoktur. Emirler iptal edilebileceği gibi her türlü değişikliği de yapmanız mümkündür.

 

14. Emir geçerlilik süreleri nelerdir?

Kaldıraçlı Foreks işlemlerinde günlük, iptal edilene kadar geçerli, haftalık, aylık emir ya da belirli bir tarihe kadar geçerli olabilecek emir girebilirsiniz.

 

15. Paritenin alış satış fiyatı arasındaki fark ne cinsinden ifade edilir?

Bir paritenin alış fiyatı ile satış fiyatı arasındaki farka spread denir. “Pip” cinsinden ifade edilir. Genelde 1/10.000’dir, ancak USDJPY gibi kontratlarda 1/100 olarak kabul edilir.

 

16. İşlem yapılabilecek en küçük fiyat adımı nedir?

Herhangi bir dövizin kotasyonunda kullanılan en küçük fiyat adımıdır. Spread “pip” cinsinden ifade edilir. Genelde 1/10.000’dir, ancak USDJPY gibi kontratlarda 1/100 olarak kabul edilir.

 

17. Target Spread nedir?

Target spread normal piyasa koşullarında verebileceğimiz en iyi spread’dir. Volatil piyasalarda, Avrupa kapanışından sonra ya da önemli bir veri açıklanacağı zaman spread genişleyerek hedeften farklılık gösterebilir.

 

18. Scalping nedir?

Çok kısa bir zaman aralığında, sık ve çok küçük fiyat aralıklarında işlem yaparak parite farkından kar elde etme amaçlı işlemi ifade eder.